My Safety i ledande roll i kampen mot näthatet

mysafety

Nätet verkar ha blivit en mindre välkomnande miljö det senaste året. Vart vi än vänder blicken möts vi av nya rapporter om ett ökande näthat. Människor som inte längre vågar säga sina åsikter på grund av hot om repressalier från anonyma internettroll. Även internet som en arena för brottslighet växer ständigt. Det som vanliga människor främst kan råka ut för är identitetsstölder och efterföljande bedrägeri där brottsoffrets personuppgifter används. Det är i denna verklighet försäkrings- och säkerhetsföretaget my Safety verkar.

My Safety har snabbt blivit ett av de ledande företagen när det kommer till ett säkrare vardagssurfande för både företag och privatpersoner. Med en växande produktportfölj kan my Safety numera erbjuda en rad tjänster och varor som passar in i ett marknadssegment som de stora försäkringsbolagen många gånger missat.

Två viktiga huvudprodukter

My Safetys två huvudtjänster heter ID-Skydd och DigitalSkydd. En person eller ett företag med bägge dessa tjänster bakom sig kan definitivt andas lättare oavsett vilken internetbaserad verksamhet det handlar om. ID-Skydd är namnet på my Safetys skydd mot de allt mer vanligt förekommande ID-kapningarna. Våra personuppgifter har aldrig tidigare varit så lätta att komma över för en potentiell gärningsman och lagstiftningen ligger ett steg efter.

My Safetys ID-Skydd skyddar dig på flera sätt. Tjänsten arbetar först och främst proaktivt. My Safety samarbetar med marknadsledande kreditupplysningsföretag. ID-Skydd kan därför blixtsnabbt se om något förändras i din kredithistorik, till exempel om någon försöker starta ett mobilabbonemang i ditt namn. På så sätt kan ett eventuellt bedrägeri förhindras innan det hinner fullbordas. Om olyckan ändå skulle vara framme bistår my Safety kunden med all den hjälp som behövs för att ställa allt till rätta igen. Slutligen kan kunden också få ut ekonomisk ersättning för till exempel utebliven arbetsinkomst. My Safetys ID-Skydd är alltså ett mycket effektivt skydd mot alla eventuella försök att kapa din identitet och använda dina personuppgifter i brottsligt syfte. My Safety rekommenderar också att alla kunder iakttar försiktighet ”offline”, som att till exempel installera ett lås på sin brevlåda. Många gånger kommer tjuvar åt både bankkoder och personuppgifter via just obevakade brevlådor.

MySafetys tjänst DigitalSkydd är ett av marknadens första heltäckande skydd mot hot och trakasserier på internet, det vill säga näthat. Att bli utsatt för kränkningar online kan vara en oerhört obehaglig upplevelse, fullt jämförbar med kränkningar i den verkliga världen. I många fall kan det vara mycket värre då mobbarna ofta är anonyma och polisen väldigt ofta lägger ner förundersökningar. Många av my Safetys kunder vittnar om känslor av utsatthet och ensamhet. I många fall är det barnen i en familj som drabbas och föräldrarna känner sig maktlösa.

Med my Safetys DigitalSkydd kan du vara säker på att du har en pålitlig partner i din ringhörna. Så fort du eller någon i din familj utsätts för kränkningar tillhandahåller my Safety ett journummer. Detta nummer håller my Safety öppet dygnet runt och kunden får direkt respons på frågor och funderingar. Efter den första chocken lagt sig hjälper my Safety kunden med all den administration och bevissamlande som behövs för att kunna upprätta en polisanmälan som sedan kan ligga till grund för ett försäkringsärende. Hela tiden uprätthåller my Safety kontakten med kunden och håller denna a jour med hur ärendet fortskrider. När bevisinsamling och polisanmälan är klara kommer my Safetys experter försöka avlägsna det stötande materialet från nätet. Om sociala konton blivit kapade kommer även my Safety försöka återfå kontrollen över dessa. Om kunden i slutändan vill driva ärendet vidare i domstol sammanställer my Safety en heltäckande rapport om hela målet som kan överlämnas till ett juridiskt ombud.

Mer information om både ID-Skydd och DigitalSkydd finns på mysafety.se

My Safety syns i debatten

My Safety är inte bara ett företag som erbjuder tjänster för ett säkrare internet, det är också ett företag som syns i samhällsdebatten. Både rättsväsendet och politikerna har hamnat på efterkälken i frågan om internetrelaterad brottslighet har my Safety påpekat i ett antal debattartiklar. My Safety anser att den brottsförebyggande politik som bedrivs i den verkliga världen måste börja appliceras även online.

My Safety tycker också att det vilar ett stort ansvar på landets stora dags- och kvällstidningar. När tidningarna började publiceras online hade så gott som samtliga öppna kommentarsfält som hade kunnat bli grunden till en demokratiserad offentlig debatt. Istället stängdes kommentarsfälten ner, ett efter ett, när ett antal rötägg spred rasistiska och sexistiska kommentarer eller hotade andra människor. Att stänga kommentarsfälten helt var ett misstag enligt my Safety. Istället borde strikt moderering av kommentarerna införas och anonyma inlägg förbjudas. Lagstiftningen borde också förtydligas när det kommer till vad ”ansvarig utgivare” verkligen är ansvarig för. Ett ytterligare steg, enligt my Safety, vore om artikelförfattare och redaktörer deltog direkt i debatten.

En annan fråga som ligger my Safety varm om hjärtat är vad som försiggår på stora social mötesplatser som till exempel Facebook. Dessa sajter är ofta baserade i USA och lyder under amerikansk lagstiftning. Yttrandefrihetslagarna i USA är mycket mer toleranta mot rasistiska och sexistiska uttalanden än lagarna vi har här i Sverige. På grund av detta sprids mycket hat på Facebook som ofta är mycket svårt att komma åt. My Safety har många kunder som blivit utsatta för hot och förtal på Facebook och anser att dessa företag måste ta ett större ansvar. Facebook har nu inlett ett samarbete med svensk polis, ett viktigt första steg enligt my Safety. Om man är intresserad av vad my Safety tycker i olika frågor så kan man med fördel följa företaget på twitter @mySafetyAB

Ideellt arbete viktigt

My Safety jobbar också mycket ideellt med frågor rörande näthat och annan brottslighet på internet. Varje år genomför Statens mediråd, på uppdrag av Europarådet, den så kallade No Hate Speech kamapnjen. Det är en kampanj som syftar till att upplysa allmänheten om näthat och samtidigt försöka sprida lite mer nätkärlek. Nyhetssajten Nyheter24 har tidigare varit sponsor till denna kampanj och 2015 valde my Safety att också börja sponsra kampanjen. Kampanjen bedrevs under oktober månad 2015 och my Safety deltog i både seminarier och föreläsningar. Kampanjen var också mycket aktiv på Twitter under hashtaggen #mernätkärlek. My Safety och Nyheter24 utsåg den 4 november till den årligen återkommande No Hate-dagen.

Nyheter24 och my Safety var dock inte nöjda där. Tillsammans instiftade de två företagen ett nytt pris, Årets Nätängel. Priset ska årligen delas ut till en person eller organisation som aktivt jobbat mot näthat. Prissumman är på 50 000 kronor och grundplåten kommer från my Safety. För varje försäkring my Safety säljer går nämligen fem kronor per kund och månad till kampen mot näthat. Årets vinnare blev Fanna Ndow Norrby som var initiativtagare till det populära instagramkontot @SvartKvina som senare ledde till en bok med samma namn. I prisjuryn satt bland annat my Safetys vd Carl-Johan Thorsell och den välkända journalisten Alexandra Pascalidou. Tanken är att priset ska fortsätta delas ut varje år. Om man vill följa my Safetys ideella engagemang kan man med fördel besöka deras Facebook-sida på facebook.com/mysafety

Produktportföljen växer

På senare tid har my Safety utökat sitt produktutbud och kan nu erbjuda en rad produkter och tjänster som gör vardage lite säkrare. SpärrService heter my Safetys spärrtjänst för borttappade värdesaker och mobiltelefoner. Med SpärrService får man tillgång till ett journummer och slipper ringa en massa olika nummer. SpärrService kan kompletteras med my Safety SpärrServiceförsäkring som kan ge ekonomisk ersättning om någon olovligen tar ut pengar med ditt kort eller om du till exempel råkar ut för skimming på semestern. Andra effektiva produkter my Safety erbjuder är till exempel stöldskyddsmärkning och e-handelsförsäkring.

My Safety kommer fortsätta kämpa för ett tryggare och vänligare internet. Det arbetet lär fortsätta ett tag om man ser till statistiken. En undersökning som my Safety beställt av TNS Sifo visade att bara under 2015 var det 955 000 svenskar som antingen kände någon eller själva blivit utsatta för en ID-kapning. Undersökningen visade också på en stor medvetenhet om problematiken men trots det är det få unga människor som håller noggrann koll på sina värdesaker. Att införskaffa ett skydd från my Safety kan vara ett viktigt verktyg för en säkrare vardag.

mySafety

Separator image Posted in Online.